بحث داغ این روزهای فناوری و بخصوص از سال جدید میلادی، تحولات شگرفی است که در حوزه هوش مصنوعی رخ داده استو همه را انگشت به دهان نموده است. یکی از جدیدترین انواع این فناوری جدید چت جی پی تی است که قابلیتهای آن روزانه در خبرها دنبال میشود. شاید بتوان گفت استارت دوران جدید هوش مصنوعی را همین بات مکالمه بدانیم که توسط شرکت openai طراحی و عرضه شده است که نسخه رایگان و در دسترس آن در تلگرام باعث شده است عموم مردم از آن استفاده نمایند. اما شاید یکی از مهمترین اخبار در این حوزه رونمایی شرکت adobe از نسخه فتوشاپ بتا باشد که در پیش نمایش های قابلیت هوش مصنوعی جدید این نرم افزار تحولی بزرگ را در عرصه طراحی بوجود آورد. در این نسخه کاربر می تواند با ارائه درخواست های خود به نرم افزار تغییرات خود را اعمال نماید و فتومونتاژهای حیرتآوری را خلق نماید.
اما هرچه بیشتر روند صعودی پیشرفت هوش مصنوعی میتواند برای انسانها خوشحال کننده و امیدوارکننده باشد، به همان میزان نگران کننده نیز هست. همین چند وقت پیش خبری منتشر شد مبنی بر اینکه یک دانش آموز در انگلستان توانست با استفاده از چت جی پی تی تکالیف خود را انجام دهد و بالاترین نمره را بگیرد. این خبر با اینکه شاید خبری کوچک باشد اما نشان از شروع یک تغییر بزرگ در فرهنگ اجتماعی نسلهای آتی باشد و زنگ خطر را از همین الان برای آِینده به صدا درآورد. این تنها نمونه کوچکی از نگرانی های گفته شده بود.
اگر از دیدگاه اقتصادی به قضیه بنگریم، دو دیدگاه بوجود خواهد آمد: یک دیدگاه مدیریتی و دیگری از نگاه مردم. از دیدگاه مدیریتی هوش مصنوعی میتواند سرعت انجام کار و نیز بهرهوری را افزایش خواهد داد. اما در دیگر سو، هوش مصنوعی میتواند مشاغل بسیاری را تهدید کند و یا بی اثر نماید. به عنوان مثال در حوزه طراحی و انتشار نسخه جدید فتوشاپ این دغدغه بوجود آمده است که هر انسان عادی میتواند با چند کلیک طرحهای بینظیری را بوجود آورد. شاید در نگاه کلی اینطور برآید که اساساً نرم افزار و کامپیوتر به این دلیل بوجود آمده که همگی بتوانند از آن برای خود استفاده لازم را ببرند، ضمن درستی این مطلب اما مفهوم تخصص، مهارت و درآمدزایی از آن را بی اثر خواهد کرد. جان مطلب این است که اگر هوش مصنوعی توانسته خلاقیت را انجام دهد پس انجام پروژه های برنامه نویسی و دانش های دیگر که دیگر امری سهل و آسان است.
نکته دیگر این است که امنیت انسان ها و حریم خصوصیشان مورد تهدید قرار گیرد. در سالهای گذشته تکنولوژی deepfake توانست با جعل فیلمهای افراد مشهور ترس بسیاری را در دل مردم بخصوص سیاستمداران بگذارد. یا مثالی دیگر تکنولوژی سیری اپل که دستیار شخصی هوشمند است احتمال می رود در آیندهای دور تمامی اختیارات افراد و زندگی شخصی آنان را در به دست بگیرد و بتوان گفت رباتها بر انسانها تسلط یابند مانند فیلم معروف من ربات هستم. اما شاید این نگاه بسیار بدبینانه باشد، زیرا اگر کمی از دریچه دیگر کنیم پس از انقلاب صنعتی و ورود ماشین آلات نیز همین تفکرات کم و بیش به اذهان خطور می کرد و با ورود کامپیوتر به دنیای انسان ها نیز این موارد بیشتر نیز شد. اما گذر زمان نشان داد که انسان و تکنولوژی در کنار هم و به صورت مکمل یکدیگر در حال حرکتند و در مورد هوش مصنوعی نیز میتوان به همین نکته خوشبین بود. یکی از همین خوشبینی ها پیشرفتهای قابل انتظار در حوزه پزشکی است که میتواند کمک بزرگی به سلامت بشری نماید. در انتها باید گفت که هوش مصنوعی نیز به مانند بسیاری از چیزهای دیگر شمشیر دولبه است که بستگی دارد دست چه کسی بیفتد.